تجلیل رییس کتابخانه ملی از مادر نجوم ایران
آلینوش طریان درباره اینکه چرا پس از پایان تحصیلات در دانشگاه سوربن در فرانسه نمانده است، گفت: عشق خدمت به ایران عزیز و تربیت دانشجویان مرا به ایران کشاند. آرزو دارم روزی را ببینم که حتی کارگران ایرانی نیز روز خود را با کتاب آغاز میکنند.
به گزارش شبکه ایران، علی اکبر اشعری؛ رییس مرکز اسناد و کتابخانه ملی ساعتی پیش در مراسمی با حضور نمایندگی خلیفهگری ارامنه؛ پدر نجوم آماتوری ایران و عضو هیات علمی مرکز ستارهشناسی تهران، از آلینوش طریان؛ مادر نجوم ایران به دلیل اهدای کتابخانه شخصی تجلیل کرد.
در این مراسم که در سرای سالمندان توحید، محل اقامت وی برگزار شد، ابتدا دکتر حجتالحق حسینی؛ مشاور ارشد و عضو هیات علمی مرکز ستارهشناسی تهران، زندگینامه دکتر آلینوش طریان؛ مادر نجوم ایران و نخستین فیزیکدان زن ایرانی که به مقام استادی نایل شد را قرائت کرد:
” «آلینوش طریان» که سال 1299 در خانوادهای ارمنی به دنیا آمد، پس از طی تحصیلات مقدماتی به دانشگاه تهران رفت و در خرداد سال 1326 با درجه لیسانس فیزیک از دانشکده علوم دانشگاه تهران فارغالتحصیل شد. وی در مهرماه همان سال به عنوان کارمند آزمایشگاه فیزیک دانشکده علوم استخدام و یک سال بعد به عنوان متصدی عملیات آزمایشگاهی در دانشکده علوم منصوب شد. طریان مدتی بعد با هزینه شخصی به بخش فیزیک اتمسفر دانشگاه پاریس رفت و دانشنامه دکتری دولتیاش را از دانشگاه علوم پاریس در سال 1956 میلادی (1335 خورشیدی) دریافت کرد. طریان بهرغم امکان تدریس در دانشگاه سوربن به ایران بازگشت و با رتبه دانشیاری در رشته ترمودینامیک در گروه فیزیک مشغول به کار شد. در سال 1338 دولت فدرال آلمان غربی بورس مطالعه رصدخانه فیزیک خورشیدی را در اختیار دانشگاه تهران قرار داد که وی برای این بورس انتخاب شد و از فروردین سال 1340 به مدت چهار ماه به آلمان رفت و پس از انجام مطالعات به ایران بازگشت.
دکتر طریان سه سال بعد در تاریخ 9 خرداد 1343 به مقام استادی ارتقاء پیدا کرد و اولین فیزیکدان زنی شد که در ایران به مقام استادی رسیده است. وی در آبان ماه سال 45 به عضویت کمیته ژئوفیزیک دانشگاه تهران درآمد و در سال 48 به ریاست گروه تحقیقات فیزیک خورشیدی موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران منصوب شد و در رصدخانه فیزیک خورشیدی که خود در بنیانگذاری آن نقش عمدهای داشت، فعالیتش را آغاز کرد. وی 29 آبان سال 45 13به عنوان عضو کمیته ژئوفیزیک دانشگاه تهران انتخاب شد و در سال 48 رسما به عنوان ریاست گروه تحقیقات فیزیک خورشیدی موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران منصوب شد و در رصدخانه فیزیک خورشیدی که خود وی در بنیانگذاری آن نقش عمدهای داشت، فعالیت خود را آغاز کرد. دکتر طریان در سال 1358 تقاضای بازنشستگی داد و به افتخار بازنشستگی نائل شد
به گزارش ایبنا، در ادامه، علی اکبر اشعری؛ مشاور فرهنگی رییس جمهور و رییس مرکز اسناد و کتابخانه ملی، لوح سپس به آلینوش طریان اهدا کرد.
لارم به ذکر است که دکتر طریان، کتابخانه شخصی خود را شامل 1116 کتاب چاپی، 902 نشریه و 162 پایاننامه به زبانهای فارسی، ارمنی و فرانسه در حوزههای ادبیات و فیزیک به کتابخانه ملی اهدا کرده است.
در این مراسم به صورت نمادین، دکتر طریان، کتابهای خمسه نظامی و نقاشیهای ایرانی را نیز به رییس کتابخانه ملی اهدا کرد.
طریان، در ادامه به ترجمه ارمنی شاهنامه فردوسی توسط پدرش اشاره کرد و گفت: پدرم آرتو طریان، رییس بانک و شاعر بود که به دلیل عشق وافر به شاهنامه فردوسی آنرا به ارمنی ترجمه کرد.
وی در پاسخ به اینکه چرا پس از پایان تحصیلات در دانشگاه سوربن در فرانسه نمانده است، گفت: عشق به خدمت به ایران عزیز و تربیت دانشجویان مرا به ایران کشاند. آرزو دارم روزی را ببینم که حتی کارگران ایرانی نیز روز خود را با کتاب آغاز میکنند. متاسفانه شوق مطالعه در میان ایرانیان بسیار کم است.
وی خاطرنشان کرد: خوشحالم در ایجاد علاقه خانمها به مطالعه و ادامه تحصیل دانشگاهی موثر بودهام. زنان به عنوان معلمان فرزندانشان باید خود اهل تحقیق و دانشاندوزی باشند.